Концептуалният художник Кристо ще създаде скулптура “Mastaba за лондонския Хайд Парк, споделя

...
Концептуалният художник Кристо ще създаде скулптура “Mastaba за лондонския Хайд Парк, споделя
Коментари Харесай

Кристо ще изгради плаваща структура в лондонския Хайд парк

Концептуалният художник Кристо ще сътвори статуя “Mastaba ” за лондонския Хайд Парк, споделя изданието Art Newspaper. Новата товрба ще бъде конфигурирана това лято в езерото Серпентина зад двореца Кенсингтън. Творбата ще бъде част от ретроспективна галерия на галерия „ Серпентина “, включваща статуи, рисунки и фотоси от последните 50 години от живота на Кристо и неговата към този момент починала спътница Жан-Клод.

" Паралелно с тази вълнуваща галерия, Кристо се надява да сътвори първата си огромна краткотрайна статуя в Обединеното кралство в средата на езерото Серпентина ", сподели говорителката на галерията и добави: " След дълги години на планиране, начинанието ще бъде финансирано напълно от художника. " Творбата ще бъде построена от 7 506 барела, конфигурирани на платформа от пластмасови кубчета. Тя ще коства към 4,2 млн. $.

" Изключителната част от плана е, че той е обособен от градския пейзаж ", сподели Кристо в изявление пред New York Times.

Христо от дълго време се интересува от мастабаните - трапецовидните структури, произхождащи от Месопотамия, добавя изданието. Той към този момент е проектирал в Тексас, Съединени американски щати мастабан през 1975 г. и е в развой на създаване на подобен в Абу Даби, който съгласно него ще бъде най-голямата конструкция на изкуството в света. Но до момента в който творбата, която ще се  издига посред пясъците, ще бъде в оранжев цвят, тази в Лондон ще съдържа цветовете на флага на страната - синьо, алено и бяло, а по този начин също и лилаво.  " Лилата е доста кралска ", изяснява създателят.

През 2016 година Христо представи своят план " Плаващите кейове " в Италия. " Плаващите кейове " свързаха италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с огромния остров Монте Изола. Те бяха посетени от 1,2 млн. души. Друг един негов план, наименуван " Над реката ", който трябваше да се издигне над река Арканзас в Колорадо, остана несбъднат в символ на митинг на художника срещу избора на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. 

" Всички тези планове са за независимост ", споделя Кристо.  " Няма да направя нищо, което да попречи на свободата ми. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР